Com diu el gran escriptor i matemàtic John Allen Paulos, una de les característiques de la societat actual (homes "anumèrics" que diu ell) és que prenem per casualitats successos que de fet no són realment tan improbables.
Ara bé, crec que fins i tot ell estaria d'acord que el què em va passar al viatge cap a Toulouse és una casualitat real.
El viatge comprenia dos vols: Toronto-Frankfurt i Frankfurt - Toulouse.
Sabia que hi havia una altra persona del departament que també anava a Toulouse però en cap moment ens vam coordinar per anar-hi junts.
Primera "casualitat": Trobar-me'l a l'aeroport. Aquesta casualitat és una de les no-casualitats que deiem abans. Si els dos anem al mateix congrés és probable que triem el mateix dia (+-1) per marxar. Que coincidim a la mateixa franja horària tampoc no és tant estrany. Molts dels vols cap a Europa surten al vespre (de forma que arribis al destí al matí).
Segona "casualitat": Anar en el mateix vol. Casualitat relativa. Hi ha diverses combinacions per fer aquest viatge (via Munich, Paris, Londres o Amsterdam per ex.) però si va buscar com jo l'opció més barata també és raonable que comprés el mateix vol.
Tercera casualitat: Seure de costat a l'avió Toronto-Frankfurt!. Això sí que ja és molt menys probable. Que d'entre els 300 seients (com a mínim) que hi ha l'avió ens toqui seure de costat ja és més difícil
Quarta casualitat: Que tornem a seure de costat a l'avió Frankfurt-Toulouse! Aquí l'avió era més petit (100 places aprox) però igualment té el seu mèrit.
NOTA (pels que han oblidat tot el què van aprendre de les matemàtiques): Si ja és casualitat que passin qualsevol dels esdeveniments anteriors, que passin tots ells és encara molt menys improbable (multiplicació de probabilitats)
dimecres, 1 d’octubre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada